Druivenras/vinificatie
Deze wijn is volledig gemaakt van het inheemse druivenras Xinomavro, waarbij de klemtoon ligt op 'no'. Alle druiven zijn met de hand geoogst op een hoogte van 690 meter, in een regio met aanzienlijke temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Dit komt de rijping en de ontwikkeling van de aroma's ten goede. De Xinomavro-druif is een kloon van de Nebbiolo en vertoont ook verwantschap met de Pinot Noir. Dit is niet zo verwonderlijk, aangezien de regio Florina op dezelfde breedtegraad ligt als de Bourgogne en Piemonte.
De wijn heeft een houtrijping ondergaan van 12 maanden op deels nieuwe vaten, waarna de wijn nog eens 12 maanden op fles rijpt. Deze wijn heeft veel lof en hoge scores gekregen, onder andere van Decanter (95 punten), Jancis Robinson (17,5 punt) en Robert Parker (91 punten).
Proefnotitie
Met mooie aroma’s van rood fruit, leer, vanille en kruiden, heeft de wijn prachtig geïntegreerde, ronde tannines en een lange afdronk. Het is een wijn die zeker beter zal worden als deze gedecanteerd wordt.
Wijn/spijs
Heerlijk bij barbecue, pittige vleesschotels, lamsvlees en harde kazen.