Ten zuiden van de plaats Sauternes bevindingen zich de heuvels waar jaarlijks 29000 flessen Château Filhot geproduceerd worden van Semillon 60%, Sauvignon 36% en 4% Muscadelle. 62 hectare van de hellingen bestaande uit klei en zand met een lijmsteen ondergrond, zijn beplant met stokken van een gemiddelde leeftijd van 40 jaar. De botrytis druiven worden geoogst tussen half september en eind oktober. De fermentatie vindt plaats in kleine roestvrijstalen tanks op een lage temperatuur om niet alleen de zuren te behouden maar ook de aroma’s. De wijn rijpt in totaal 22 maanden waarvan 12 maanden in eiken vaten. Een derde deel van deze vaten zijn nieuw.
Proefnotitie
De wijnmakers hebben als doel met Sauvignon frisheid in deze wijn te brengen. Hierdoor wordt het honingzoete gedragen door een verfrissend elegant zuur. Begeleidt door abrikoos, perzik en tonen van karamel en amandel.
Wijn en spijs
Deze traditionele Sauternes past bij traditionele gerechten zoals; foie gras, eendenlever, paté en fruitdesserts.